Fot. Adobe Stock

Genetyka spożycia alkoholu

Dzięki analizie danych dotyczących 3 milionów osób udało się znaleźć powiązania pomiędzy wariantami genów regulującymi używanie alkoholu a wieloma schorzeniami nie związanymi z alkoholem – informuje pismo „Lancet eBioMedicine”.

  • Adobe Stock
    Zdrowie

    Naukowcy sugerują, że spożywanie alkoholu może narażać ludzi na kleszcze i komary

    Ludzie po spożyciu alkoholu mogą być bardziej atrakcyjnym celem dla kleszczy - sugerują naukowcy z Katedry Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Uniwersytetu Weterynaryjnego w Koszycach.

  • źródło: Fotolia
    Człowiek

    Psycholog z UG: relacja z dzieckiem to ważny czynnik chroniący je przed zachowaniami ryzykownymi

    Najpopularniejszą używką wśród młodzieży pozostaje alkohol. Ważnym czynnikiem chroniącym nie tylko przed uzależnieniem, ale i innymi zachowaniami ryzykownymi, jest zbudowanie dobrej relacji z dzieckiem – uważa dr Marcin Szulc, psycholog, profesor Uniwersytetu Gdańskiego.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Kuna: nasze życie może zależeć od nosa

  • Naukowcy chcą produkować chłód z ciepła

  • Neurony Zełeńskiego i Tokarczuk - pojedyncze ludzkie komórki mózgowe w akcji

  • Naukowcy zapraszają Polaków: włączcie się w poszukiwania afrykańskich kleszczy

  • Cezary Pazura uwieczniony w kosmosie

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja coraz lepiej oszukuje

  • Webb wykrył atmosferę w egzoplanecie

  • Żel z białka, żelaza i złota zwalcza objawy i skutki spożycia alkoholu

  • Wulkaniczna planeta zaskoczyła naukowców

  • Niski testosteron oznacza większe ryzyko zgonu

Fot. Adobe Stock

Trwają prace nad kolejnym satelitą studentów PW; start planowany na 2025 r.

Studenci Politechniki Warszawskiej pracują nad trzecim nanosatelitą PW-Sat3, którego zadaniem ma być test autorskiego napędu, umożliwiający sprawną deorbitację i manewry na orbicie. Start planowany jest na jesień 2025 r. Prace opóźniła pandemia i brak stabilnego finansowania.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera