odżywianie | Nauka w Polsce
Fot. Adobe Stock

Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała

Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną wagę niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów.

  • Adobe Stock
    Zdrowie

    Naukowiec z SGGW: owady mogą być źródłem białka, tłuszczu i związków bioaktywnych

    W owadach mogą występować np. związki bioaktywne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka - zauwaza Radosław Bogusz z SGGW, badacz jakości żywności produkowanej z owadów. I dodaje, że owady postrzegane są u nas na razie negatywnie - "jako potencjalne zagrożenie, a nie źródło pożywienia".

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Naukowcy SUM w Katowicach sprawdzą, w jaki sposób odżywiają się uczniowie 6 i 7 klas szkół podstawowych

    Ponad tysiąc uczniów klas 6 i 7 szkół podstawowych weźmie udział w badaniach naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, aby sprawdzić, w jaki sposób się odżywiają. Dla nastolatków i ich rodziców przygotowano również bezpłatne warsztaty kulinarne i porady dietetyczne.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Liczba osób z zaburzeniami odżywiania się wzrosła w czasie pandemii

    W okresie pandemii COVID-19 zwiększyła się liczba osób z zaburzeniami jedzenia (w tym anoreksją i bulimią), trafiającymi na oddziały ratunkowe i do szpitali – informuje „Canadian Medical Association Journal”. Dotyczy to zwłaszcza młodzieży w wieku 10-17 lat.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Naukowcy z UKSW badają dynamikę emocji u kobiet z zaburzeniami osobowości borderline oraz z anoreksją

    Specyfikę funkcjonowania emocjonalnego pacjentów z borderline oraz mechanizmy emocjonalne i wzorce myślenia, które leżą u podłoża zaburzeń odżywiania badają psycholodzy z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego (UKSW) w Warszawie.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dobrze odżywione dzieci dużo lepiej się uczą

    Obszerne badanie pokazało, że dzieci jedzące szkolne obiady mają aż o 18 proc. lepsze wyniki w testach z czytania i o 9 proc. z matematyki. Taka różnica pojawiała się jednak dopiero po kilku latach korzystania ze szkolnych obiadów.

  • Zdrowie

    Instytut Żywności i Żywienia: Polacy nie czytają etykiet produktów spożywczych

    Polacy nie czytają etykiet umieszczanych na produktach spożywczych - wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia. Instytut prowadzi projekt Zachowaj Równowagę, który ma zwiększyć świadomość społeczeństwa w dziedzinie zdrowego odżywiania.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Ewolucja w jelitach: od myśliwych i zbieraczy do ludzi Zachodu

    Ludzie Zachodu mają mniej zróżnicowaną florę jelitową, niż członkowie plemion zbieraczy i myśliwych - informują naukowcy w "Cell Reports".

  • Fot. Dominik Marchowski

    Wiemy, jak mewy stołują się u kaczek

    Mewy nauczyły się wykorzystywać obecność kaczek, aby zyskać dostęp do muszli, wyławianych przez kaczki z dna zbiorników wodnych. Wyniki obserwacji ich zachowania, prowadzonych na Zalewie Szczecińskim, opisano w "The Auk: Ornithological Advances".

  • Fot. Fotolia

    Cukru jemy dwa razy za dużo

    Brytyjscy naukowcy chcą zmniejszenia zalecanego dziennego spożycia cukru o połowę – informuje serwis “BBC News/Health”.

Najpopularniejsze

  • Mapa pola magnetycznego w 3D w Drodze Mlecznej

  • Nowy rektor UJ prof. Piotr Jedynak: chcemy być jak najlepszym uniwersytetem badawczym

  • Turcja/ Pustynny pył znad Afryki dotarł na zachód kraju

  • Rozpoczęły się zapisy na konferencję EuroScience Open Forum w Katowicach

  • Grecja/ Ponad 300 bomb z II wojny światowej znaleziono w Eliniko pod Atenami

Fot: Maciej Majdecki, luminescent_chemist

Molekularni krawcy uszyli nanośnieżynki dla wydajniejszych ogniw słonecznych

Kiedy ustawi się cząsteczki pewnego związku - tetracenu - w kształt nanośnieżynki, z maksymalną wydajnością zachodzi tam tzw. rozszczepienie singletowe - proces, który umożliwia pozyskanie z jednego fotonu aż dwóch elektronów - pokazują polscy i tajwańscy naukowcy. I liczą na to, że ich badania pomogą poprawić wydajność paneli słonecznych.