Naukowe warsztaty nt. żywności dla uczniów z Warmii i Mazur

fot. - materiały prasowe
fot. - materiały prasowe

Suplementy diety, opakowania żywności, alergeny pokarmowe i inne tematy będą zgłębiali uczniowie warmińsko-mazurskich szkół w ramach "TRUST your FOOD" - warsztatów przygotowanych przez naukowców i jedną z firm.

Warsztaty przygotowali naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz eksperci z koncernu spożywczego MASPEX. Celem zajęć jest budowanie zaangażowania młodych konsumentów i ich zaufania do żywności - poinformował instytut w materiale przesłanym PAP.

Przez kilka kolejnych weekendów lutego (15, 22 i 29.02) uczniowie warmińsko-mazurskich szkół będą sprawdzać prawdy i mity o suplementach diety, tworzyć inteligentne opakowania żywności i poznawać alergeny pokarmowe. Dowiedzą się też, jak poprawnie interpretować etykiety na produktach spożywczych oraz informacje udostępniane w miejscach zbiorowego żywienia. Pod okiem naukowców, przy wykorzystaniu nowoczesnej aparatury badawczej, będą prowadzić doświadczenia w pracowniach biologicznych funkcji żywności, mikrobiologii, biosensorów, metabolomiki oraz innych laboratoriach, zlokalizowanych w Oddziale Nauk o Żywności olsztyńskiego Instytutu PAN.

Uczniowie samodzielnie przeprowadzą test oceny jakości mleka, zbadają właściwości przeciwutleniające naturalnych konserwantów oraz sprawdzą jakie kwasy tłuszczowe występują w powszechnie dostępnych olejach jadalnych. W programie warsztatów znajdą się też zajęcia na temat mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności oraz efektów reakcji Maillarda. która zachodzi w procesie termicznej obróbki żywności. Ponadto, w skomputeryzowanej pracowni oceny sensorycznej, uczniowie będą mogli sprawdzić swoją wrażliwość zmysłu węchu.

materiały prasowe

Wydarzenie jest częścią projektu #AnnualFoodAgenda finansowanego przez wspólnotę EITFood (eitfood.eu). AnnualFoodAgenda to unikatowa seria warsztatów, wykładów i pokazów podnoszących świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności. Do tej pory w akcjach prowadzonych przez naukowców olsztyńskiego Instytutu PAN i ekspertów Maspex wzięło udział już niemal 5 tys. osób z całej Polski. Szczegóły na temat kolejnych wydarzeń #AnnualFoodAgenda będą publikowane na TEJ stronie.

Nauka w Polsce - PAP

dwo/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspert: kilkaset tysięcy Polaków może mieć niezdiagnozowaną celiakię

  • 08.02.2023. Narodowy Instytut  Kardiologii Stefana kardynała Wyszyńskiego w Warszawie. PAP/Leszek Szymański

    Ultranowoczesny blok operacyjny w Narodowym Instytucie Kardiologii

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera