Soja korzystna dla niektórych kobiet z rakiem piersi

Produkty sojowe mogą korzystnie wpływać na pacjentki z rakiem piersi pozbawionym receptorów estrogenowych - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cancer".

Produkty sojowe są bogate w izoflawony, tj. substancje o działaniu estrogenopodobnym. Dotychczasowe badania laboratoryjne wykazały, że konsumpcja izoflawonów spowalnia rozwój raka piersi, a badania prowadzone wśród kobiet z krajów azjatyckich wskazywały, że izoflawony zwiększają przeżywalność pacjentek. Inne analizy sugerowały z kolei, że estrogenopodobne właściwości tych substancji zmniejszają skuteczność leczenia.

Chcąc bliżej przyjrzeć się tym zależnościom, naukowcy z Tufts University w Massachusetts przeprowadzili badania wśród ponad 6 tys. kobiet z Ameryki Północnej, u których występował rak piersi. Okazało się, że wysokie spożycie izoflawonów (1,5 mg, czyli około jednej porcji ziaren soi tygodniowo) było związane ze zmniejszonym o 21 proc. ryzykiem zgonu u kobiet z nowotworami pozbawionymi receptorów hormonalnych (stanowią około jednej-trzeciej wszystkich zachorowań na raka piersi), a także u kobiet, które nie były leczone hormonami.

Spożycie izoflawonów nie miało jednak takiego wpływu na kobiety z rakiem hormonozależnym. U kobiet z tym rodzajem nowotworu, stosujących celowaną terapię hormonalną, izoflawony miały działanie neutralne i nie wpływały negatywnie na wyniki leczenia.

Jak zauważa autorka badań dr Fang Fang Zhang, produkty sojowe mogą być korzystne dla kobiet z pozbawionym receptorów hormonalnych rakiem piersi, jednak z pewnością nie działają one w odosobnieniu. Muszą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety. (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne diety chronią zdrowie – pokazuje 20 lat badań

  • Fot. Adobe Stock

    Metaboliczne podstawy autyzmu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera