Domyślano się tego od dawna, ale dopiero teraz po raz pierwszy potwierdzono, że w mózgu jest ośrodek sterujący reakcjami immunologicznymi. Informują o tym specjaliści amerykańscy na łamach „Nature”.
Kwantowe sieci optyczne zbudowane z białek zawierających aminokwas tryptofan pozwalają mózgowi sprawniej przetwarzać informacje i mogą chronić przed chorobami zwyrodnieniowymi w rodzaju alzheimera – informuje „The Journal of Physical Chemistry B”.
W USA opisano przypadek pacjenta, który po zażyciu fentanylu stracił przytomność, po czym spędził 26 dni w szpitalu z poważnymi zaburzeniami pracy mózgu. Fentanyl jest 50 razy silniejszy od heroiny – przestrzegają eksperci.
Obrazy zapadające w pamięć to takie, na których nie ma chaosu. Ludzie, którzy je oglądają odnoszą też wrażenie, że poświęcili im więcej czasu – wynika z badania opublikowanego w Nature Human Behaviour.
Badanie na szczurach wskazało, że jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają. Pomóc może ewentualnie specjalna interwencja z wykorzystaniem leków.
Zdolność mózgu do tłumienia działań pomaga w podejmowaniu szybkich decyzji podczas meczu piłki nożnej - informuje pismo „Brain Sciences”.
Sygnały elektryczne mózgu u chorych ze stwardnieniem rozsianym, chorobą związaną ze spowolnionym przetwarzaniem informacji i brakiem koordynacji ruchowej, wykazują ślady multifraktalności – ustalili naukowcy z czterech polskich instytucji badawczych.
Kobiety, które czują się samotne, mają w mózgach bardziej aktywne rejony związane z łaknieniem – pokazuje nowe badanie. Przekłada się to na szkodliwe nawyki żywieniowe i gorsze zdrowie psychiczne.
Dieta to nie tylko zdrowie fizyczne. Sposób odżywiania może wpływać na funkcjonowanie mózgu, a przez to na ryzyko odczuwania stanów lękowych lub rozwoju depresji. Coraz częściej jedzenie pełni rolę regulatora emocji, co może prowadzić do zaburzeń odżywiania - mówią dr Joanna Jurek i Kinga Wittenbeck.